De veelzijdige schermsport

Schermen is een veelzijdige sport waarbij lichaam en geest intensief worden gebruikt. Snelheid, reflexen en tactiek zijn hierbij belangrijker dan kracht en uithoudingsvermogen. Het is een sierlijke sport waarin je een fysieke en mentale interactie aangaat met de tegenstander. Bij het schermen is echter geen lichamelijk contact toegestaan. Het is een spannende en leuke sport voor alle leeftijden en kan dan ook van heel jong tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden. Door het gebruik van beschermende kleding bestaande uit een speciale schermbroek, een vest , een masker, een handschoen (aan de gewapende hand) en kousen is de sport relatief ongevaarlijk.

Er wordt geschermd op drie verschillende wapens, floret, degen en sabel. Elk wapen is anders van vorm en wordt anders gebruikt waardoor elk wapen haar eigen regels en stijl heeft. Floret en sabel zijn conventiewapens, dat wil zeggen dat bij het schermen met deze wapens regels gelden met betrekking tot het 'recht van de aanval'.

De schermsport is in de loop der jaren steeds sneller en technischer geworden, waardoor het steeds lastiger werd om de acties goed te beoordelen. Rond 1936 werd dus het elektrisch schermen geïntroduceerd, hiermee worden ook treffers geregistreerd die moeilijk voor het blote oog te zien zijn. Dit gaat doormiddel van een brandend lampje wanneer een schermer is getroffen.

schermbroek

De wapens

Floret

De floret is een steekwapen met uitsluitend de romp als trefvlak. Floret is een wapen met een kleine kom en een relatief korte kling. Het gewicht van een floret is ongeveer 500 gram. Op wedstrijdniveau is floret het snelste en het moeilijkste wapen.

Sabel

De sabel is een steek- en houwwapen. Dit houdt in dat je met een sabel mag steken en houwen. Een slag met een sabel wordt een houw genoemd. Het geldig trefvlak bij sabel is het gehele bovenlichaam boven de heuplijn met uitzondering van de handen. Net als bij floretschermen geldt hier ook de regel van het aanvalsrecht. Door het grote trefvlak en het gemak van treffen is bij sabel het weren van de aanval erg belangrijk. Een sabel weegt ongeveer even veel als een floret.

Degen

De degen is uitsluitend een steekwapen met het gehele lichaam als trefvlak. Het degenschermen heeft geen conventies, dat wil zeggen dat wanneer tegenstanders elkaar gelijktijdig raken, beiden een punt krijgen. Bij het degenschermen wordt dus niet zoals bij sabel en floret de regel van het recht van de aanval gehanteerd. Omdat deze regel hier niet wordt gehanteerd, is een degenschermer niet per sé genoodzaakt de aanval van de tegenstander te weren.

De meest voorkomende verdedigende actie bij het degenschermen is dan ook de tegenaanval. Bij degenschermen moet de aanvaller voorzichtiger zijn, wat resulteert in een langere voorbereiding en aftasting voor de aanval dan bij de andere twee disciplines. Het degenschermen wordt tegenwoordig uitsluitend nog met elektrische uitrusting beoefend. Het wapen is aan de punt voorzien van een drukknop die op het lichaam van de tegenstander moet worden ingedrukt. Een degen weegt ongeveer 750 gram en is daarmee de zwaarste van de drie wapens.